top of page
Writer's pictureTech Week

Artele în STEAM din perspectivă istorică și practică


Arta și știința au fost întotdeauna strâns conectate.


Timp de secole, mințile remarcabile ale civilizației noastre au fost motoarele progresului, iar arta a fost cea care a servit drept punct de plecare în acest proces. Lucrările lui Leonardo da Vinci, Maria Sibylla Merian, Louis Pasteur au fost manifestarea perfectă a combinației dintre artă și știință, fiind în același timp idei progresiste care au influenţat dezvoltarea științei în ansamblu timp de mulți ani. Pentru numeroşi oameni de știință, calitățile estetice precum simplitatea, grația și simetria au fost întotdeauna surse de uimire și admiraţie care au inspirat curiozitatea științifică. Albert Einstein a corelat în mod direct relevanța unei teorii științifice cu atracția sa pentru estetică. Iar un exemplu modern al unei astfel de sinergii este Sir Brian May, un muzician celebru, co-fondator al celebrei trupe de muzică Queen și, de asemenea, un astrofizician recunoscut.


Conceptul științific al educației STEAM recunoaște acest tip de relație între știință și artă și integrează o varietate de tehnici umaniste într-o abordare pur tehnică a cercetării academice, deoarece creativitatea în forma sa tradițională este importantă nu numai pentru cei care intenționează să-și dezvolte viitoarea carieră ȋn domeniul artei, al muzicii sau literaturii. Tehnologia nu este străină de conceptul clasic de „frumusețe” – la crearea unor create noi prototipuri, sunt implicați un număr imens de specialiști, de la artiști-designeri la ingineri de sunet.


Dar astfel de afirmații sunt doar vârful aisbergului, deoarece adevărata valoare educațională a conceptului STEAM constă în formarea „soft skill-urilor” elevilor, pregătindu-i pentru realitățile unei societăți moderne care este foarte dependentă de tehnologie, precum și formându-le competențele necesare pentru viitoarele provocări de pe piața muncii. Flexibilitatea și varietatea excepțională a materialelor educaționale, capacitatea de a personaliza procesul educațional în funcție de nevoile fiecărui elev în parte, formarea abilităților de rezolvare a problemelor, a gândirii critice, a lucrului în grup - toate acestea disting educația STEAM de alte abordări educaționale care se concentrează mai mult pe studierea teoriei decât pe formarea abilităților practice.

Avantajul componentei artistice în educația STEAM are, de asemenea, un impact pozitiv uriaș asupra stării psihologice a elevilor. Creativitatea în sensul convențional însoțește dezvoltarea inteligenței emoționale, a simțului empatiei, ajută în procesul de socializare și oferă noi oportunități de autoexprimare creativă.


Aspectele de mai sus ale procesului educațional reprezintă valorile fundamentale ale activității noastre în Skriware. Obiectivul nostru principal este integrarea tehnologiei în viața de zi cu zi a tinerei generații și combinarea acesteia cu creativitatea în forma sa universală pentru a maximiza rezultatele educaționale și a sprijini dezvoltarea cuprinzătoare a educației timpurii, împreună cu formarea competențelor practice necesare. Acest tip de abordare va contribui la eliminarea pentru totdeauna a divizării oamenilor în „tehnici” și „umanişti” și la formarea unui nou tip de progres, în care arta și știința sunt inseparabile.


Aceasta este, de asemenea, misiunea pe care o urmăm la Skriware în timp ce introducem laboratorul nostru educațional SkriLab în școli. Este un produs educațional complex care conectează tehnologia (imprimare 3D, robotică, programare) cu o bază largă de cunoștințe și materiale pentru profesori pentru a facilita introducerea metodologiilor STEAM în timpul lecţiilor. Acesta nu demonstrează doar modul ȋn care poate fi utilizată tehnologia, ci dezvoltă și abilitățile menționate mai sus de cooperare, lucru în echipă și gândire critică. Ne-am propus să-l facem foarte ușor de utilizat ȋncă de la început, punând la dispoziția profesorului planuri de lecție gata făcute și activități de folosit în clasă, dar lăsând ȋn acelaşi timp suficient spațiu pentru creativitate și invențiile propri ale profesorilor sau elevilor.


Puteți afla mai multe despre SkriLab la: https://skriware.com/ro/.

Pentru a verifica Skriware Academy, platforma noastră online pentru profesori, accesați: https://academy.skriware.com/, unde vă puteți înregistra gratuit pentru pachetul „Primii pași cu noile tehnologii”!

86 views0 comments

Comentarios


bottom of page