top of page

Xiden Blockchain - o nouă arhitectură peer-to-peer dezvoltată de compania românească CryptoDATA



Tehnologia blockchain a devenit una dintre cele mai proeminente tendințe în domeniul finanțelor și inovației digitale din ultimii ani. Așadar, când vine vorba de arhitecturi blockchain, astfel de infrastructuri digitale continuă să ridice multe întrebări pentru persoanele mai puțin tehnice,dar având în vedere că vorbim de un proiect integral românesc, al celor de la CryptoDATA Tech, merită un pic de atenție suplimentară. Blockchain-urile sunt baze de date care în loc să fie stocate pe un servercentral ce poate fi accesat de toți utilizatorii, sunt distribuite pe computerele utilizatorilor din întreaga lume. Astfel, blockchain-ul este o bază de date distribuită cu o arhitectură peer-to-peer. “Distribuit” înseamnă că datele sunt stocate în locații multiple, iar “peer-to-peer” înseamnă că nu există o autoritate centrală care să dețină o copie master a datelor. Un blockchain conține liste de înregistrări (sau date) în continuă creștere, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei. Asta înseamnă că vorbim de informații care sunt stocate în siguranță, indiferent de tipul lor și de domeniul cărora le sunt asociate. De la Internet of Things la Metaverse, totul este în siguranță când are în spate un blockchain fiabil, iar aici intră în ecuație Xiden.

Xiden Blockchain – o arhitectură IoT mai versatilă ca niciodată

Avantajul major al Xiden este că reușete să combine Internet of Things (IoT) cu tehnologia blockchain pentru a crea un protocol performant de interacțiune cu dispozitivele smart. Cu acest blockchain, echipamentele produse de compania CryptoDATA pot fi integrate cu scopul de a îndeplini o serie de sarcini specifice într-o manieră automatizată și autonomă. Restul echipamentelor din ecosistem, aici vorbim de orice tip de dispozitive smart, nici măcar nu trebuie să fie la fel de avansate. Platforma Xiden facilitează integrarea tuturor dispozitivelor în sistemul blockchain pentru a asigura o utilizare optimă și eficientă a tuturor resurselor distribuite de către acestea.


În arhitectura din spatele Xiden au fost dezvoltate și integrate două module de utilitate, Spectralis Network și Smart Distributed Resources. Ca referință, acestea reprezintă o nouă abordare a soluției furnizate de către alte blockchainuri. Punctual, scopul principal al Spectralis este de a elimina restricțiile impuse utilizatorilor (libertatea de exprimare, cenzură, etc), de a oferi securitate cibernetică ridicată și de a permite tuturor accesul la internetul global. În acest caz particular, însă, integrează rețelele descentralizate construite pe baza unor dispozitive care au fost înregistrate în prealabil în rețea. De partea cealaltă a ecuației, tot cu accent pe arhitectură descentralizată, SDR sau Smart Distributed Resources oferă puterea de calcul și capacitatea de stocare pentru toți utilizatorii ce dețin echipamente electronice smart înregistrate în rețea. Pentru particularitățile tehnice ale Xiden, există un WhitePaper care le surprinde foarte bine. De exemplu, în Spectralis Network, utilizatorii pot folosi routerul Minter Guardian pentru a înregistra dispozitive dezvoltate de compania CryptoDATA sau dispozitive smart obișnuite pentru a poate valida tranzacții din blockchainul Xiden sau pentru a distribui resursele acestora (capacitate de stocare și putere de procesare) și vor fi recompensați cu XDEN, tokenul nativ al blockchainului Xiden. Tokenul XDEN valorează în acest moment 48$, la mai puțin de o lună de la prima listare pe exchange. Conform CoinMarketCap, XDEN s-a bucurat de un real succes materializat cu o creștere de peste 160x. (https:/ coinmarketcap.com/currencies/xiden/) Aplicabilitatea blockchain-ului Xiden dezvoltat de CryptoDATA

În portofoliul CryptoDATA, există mai multe echipamente dezvoltate de la zero pentru securitate sporită și compatibilitatea cu tehnologii avansate. În mod previzibil, toate sunt menite pentru integrarea cu Xiden. Momentum, de exemplu, reprezintă primul concept de supercar complet electric cu modul Blockchain care îi permite integrarea în sistemul Xiden. Acest EV este dezvoltat integral în România și dezvăluie posibilitatea integrării de tehnologii inovatoare în industria automobilelor electrice. Prin acest proiect, industria auto întâlnește proprietățile tehnologiei blockchain, deschizând astfel noi orizonturi în generarea de utilitate și beneficii financiare.


Minter Guardian este un dispozitiv inteligent ce poate juca rol de router ce facilitează accesul utilizatorilor la întregul potențial al tehnologiei blockchain. Minter este conceput pentru a oferi tuturor utilizatorilor acces la internetul global printr-o infrastructură cibernetică securizată, privată și nerestricționată, facilitând integrarea dispozitivelor inteligente în sistemul blockchain. Ca un beneficiu suplimentar deloc neglijabil, fiecare dispozitiv inteligent integrat în rețeaua Xiden prin intermediul Minter Guardian are posibilitatea de a pune la dispoziția infrastructurii blockchain resursele proprii hardware, putere de procesare, respectiv spațiu de stocare, iar gestul va fi recompensat cu XDEN, tokenul nativ al blockchainului Xiden. HiDR Smartphone este un telefon cu specificații de top dedicat celor care pun accent pe securitate din altă ligă. Per ansamblu, HiDR este un dispozitiv cu mediu dual care poate fi utilizat atât ca un telefon obișnuit pentru activități uzuale, cât și ca un smartphone securizat pentru expedierea și recepția de date confidențiale. BASM este primul laptop ale cărui date sunt complet criptate cu ajutorul tehnologiei blockchain dezvoltate de CryptoDATA Tech. În plus, suportă fără probleme instalarea a două sisteme de operare, atât unul uzual pentru programe comune, precum Windows, cât și CryptoDATA OS, menite pentru aplicații și programe criptate și, din nou, schimbul de date confidențiale. Beneficiile integrării dispozitivelor tale în Xiden Toți utilizatorii cu dispozitive integrate în blockchain-ul Xiden beneficiază de avantaje și caracteristici unice în piață: Răsplată în XDEN - dispozitivele CryptoDATA au rol de validatori în sistemul Xiden și sunt recompensate cu tokenul XDEN pentru validările efectuate, în timp ce dispozitivele smart obișnuite au rol de booster (cresc puterea de validarea a dispozitivelor cu rol de validator) și primesc XDEN pentru distribuirea resurselor lor în rețea prin layerulSDR. Intimitate și securitate digitală- dispozitivele CryptoDATA sunt criptate și securizate pentru a proteja atât canalele de comunicare, cât și datele utilizatorilor. Conectivitate extinsă - orice tip de dispozitiv înregistrat în rețeaua Spectralis beneficiază de conexiune la internet de fiecare dată când este în proximitatea unui router Minter Guardian, fără a fi nevoie de un nume de utilizator sau parolă.


Dacă este prima dată când auzi de CryptoDATA Tech, merită să știi că este o companie românească a cărei istorie a început în 2013 și, încă de pe vremea aceea, accentul s-a pus pe securitate cibernetică, telecomunicații criptate și, nu în ultimul rând, inteligență artificială, cu scopul dezvoltării și ofertării de soluții IT bazate pe tehnologia blockchain.

28 views
bottom of page