top of page

VIVA TELECOM – CUM NE ADAPTĂM LA PROVOCĂRILE TEHNOLOGICE ACTUALE

Anul 2023 a adus o serie de provocări și oportunități în ceea ce privește tehnologia. Noi tendințe tehnologice redefinesc modul în care ne conectăm, interacționăm și ne dezvoltăm abilitățile. Aceste tendințe au deja un impact major asupra modului în care trăim, lucrăm și ne distrăm. De la inteligența artificială la 5G, de la realitatea virtuală la blockchain, anul 2023 a adus cu sine o serie de provocări și oportunități de dezvoltare tehnologică. Acestea schimbă modul în care înțelegem și interacționăm cu tehnologia zi de zi. Ca să ne putem adapta la această nouă realitate, trebuie să fim deschiși la schimbare și să ne implicăm în învățarea noilor tehnologii și concepte.


1. Inteligența Artificială(IA) și învățarea automată

Inteligența Artificială(IA) și învățarea automată au evoluat considerabil în ultimii ani, iar anul acesta continuă să facă progrese importante în acest domeniu. Se estimează că prin îmbunătățirea algoritmilor de învățare automată și a tehnologiilor IA, se vor realiza noi inovații în domeniul roboticii, al comunicării și al imaginilor. Algoritmii de învățare automată se vor aplica în domenii precum sănătatea, finanțele, securitatea și transportul. IA și învățarea automată vor fi folosite în mod obișnuit pentru a îmbunătăți fluxurile de lucru și a automatiza procesele. De asemenea, vor fi create sisteme care vor permite inteligența artificială să se adapteze la schimbările mediului și să învețe din experiența sa deja acumulată.


AI a făcut deja progrese semnificative în ultimii ani pentru generarea de conținut creativ – articole de blog, conținut media, poezie, ilustrații, fotografie 3D etc. Revelația momentului in acest sens este ChatGPT, care continuă să îmbunătățească componentele AI și NLP și să dezvolte modele de limbaj mai avansate. Un alt domeniu este sistemul medical – cu ajutorul caruia s-au îmbunătățit timpii de analiză a dosarelor medicale, pentru a ajuta medicii să pună diagnostice și să facă recomandări de tratament mai precise. Pentru companiile care oferă suport – chatbot-urile și asistenții virtuali bazați pe inteligență artificială pot oferi servicii personalizate și eficiente pentru clienți, astfel încât factorul uman să poată prelua sarcini mult mai complexe.

AI pentru producție a adus automatizări în ceea ce privește sarcinile de rutină, astfel încât factorul uman să fie împărțit pentru latura creativă și de decizie.


2. Rețelele 5G

Cea mai importantă schimbare este și dezvoltarea retelelor 5G, care oferă o conectivitate mai mare și mai rapidă între dispozitivele inteligente. De asemenea prin intermediul acestora se facilitează aplicații precum inteligența artificială și învătarea automată. Acest lucru aduce o serie de beneficii, inclusiv un acces mai rapid la internet și la informații, precum și mai multă flexibilitate în comunicare și în transferul de date. Se văd progrese în ceea ce privește Internetul lucrurilor (IoT), vehiculele autonome și realitatea virtuală și augmentată.


3. Internetul lucrurilor (IoT)

In anul 2023, Internetul lucrurilor (IoT) a devenit parte integrată din viețile noastre. Totul, de la aparatele electrocasnice din casă la masini și chiar la alimente, este acum conectat la Internet. Acest lucru ne-a permis să ne îmbunătățim experiența de zi cu zi, prin intermediul unei varietăți de tehnologii. Cu ajutorul acestora, ne putem controla aparatele și mașinile din casă și putem accesa și seta anumite funcții de la distanță, prin simpla accesare a unui smartphone. Acest lucru ne-a oferit oportunitatea de a ne conecta la lumea digitală și de a interacționa cu ea într-un mod inovator și eficient. Ne-a oferit, de asemenea, oportunitatea de a economisi timp si bani, deoarece putem controla și monitoriza activitățile noastre, fără a mai fi nevoiți să cheltuim mai mulți bani pe alte servicii.


4. Realitatea virtuală și augmentată

Realitatea virtuală și augmentată a devenit din ce în ce mai importantă în ultimii ani, iar anul 2023, acestea au atins un nou nivel. Realitatea virtuală și augmentată au permis oamenilor să își îmbunătățească experiențele în jocuri, de la navigarea în lumea virtuală a internetului la explorarea unor lumi virtuale create de-a lungul anilor. Aceste tehnologii au devenit și mai accesibile și mai ieftine, iar companiile au început să-și folosească produsele pentru a oferi o experiență mai interactivă și captivantă pentru utilizatori.

Realitatea virtuală și augmentată au fost folosite în mai multe domenii, de la educație și divertisment la afaceri și medicină și au schimbat modul în care oamenii interacționează unii cu alții și își desfășoară activitățile de zi cu zi. Aceste tehnologii vor continua să se dezvolte rapid și vor oferi o experiență și mai intuitivă și mai plăcută pentru utilizatori.


5. Securitatea cibernetică

Astăzi securitatea cibernetică este mai importantă ca oricând. Tehnologia cibernetică continuă să se schimbe și să evolueze în ritm alert, oferind oportunități în fiecare domeniu. Cu toate acestea, cu cât tehnologia se dezvoltă mai rapid, crește și riscul de securitate cibernetică. Pentru a proteja informațiile proprii și ale organizației, este necesar să se ia măsuri suplimentare pentru a asigura protecția datelor. Acestea includ implementarea unor măsuri de securitate adecvate, precum atenția sporită la modul în care sunt stocate și protejate datele și informațiile sensibile precum și dezvoltarea de politici și proceduri adecvate. De asemenea, trebuie să se acorde o atenție deosebită formării și sensibilizării angajaților în privința securității cibernetice. Acest lucru va ajută la prevenirea amenințărilor cibernetice și la prevenirea pierderii de informații.


Cu cât se acordă mai multă atenție securității cibernetice, cu atât se crește gradul de protecție și siguranță.


6. Blockchain

Blockchainul este un element esential al economiei digitale globale. Platformele bazate pe tehnologie sunt folosite în mod curent pentru a facilita transferuri de fonduri, securitate și verificare a identității. Companii din întreaga lume utilizează acum Blockchain pentru a oferi servicii financiare și de comerț, precum și pentru a gestiona contractele și tranzacțiile. Utilizarea criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, a devenit un mod popular de a face plăți si tranzacții. Acoperirea globală a acestei tehnologii si-a extins ariile de utilizare, ajutând la reducerea costurilor si a incertitudinilor in cadrul comertului international. In ultimii ani, Blockchainul a cunoscut o crestere dramatică, și devine o parte importanta a societatii.


7. Sisteme autonome

Sistemele Autonome vor fi una dintre cele mai importante tehnologii, permițând mobilizarea activităților umane și obținerea de rezultate inovatoare. Acestea vor fi folosite pe scară largă în aproape orice industrie, de la transport și agricultură la servicii și manufactură. Sistemele Autonome vor fi capabile să ia decizii inteligente si să execute sarcini fără a fi monitorizate direct de o persoană. Acest lucru va permite economisirea timpului și a costurilor și va reduce erorile umane. În plus, vor reduce cheltuielile operaționale și vor crește productivitatea. Sistemele Autonome vor fi utilizate în cazul sistemelor de management, de securitate și de control, precum și în aplicații de realitate virtuală și augmentată. Acestea vor mări nivelul de flexibilitate și vor crea oportunități noi în diverse industrii.


8. Quantum Computing

Quantum Computing va revolutiona lumea. Acesta va deschide noi căi pentru a rezolva probleme complexe, ceea ce ne va permite să obținem soluții mai rapide și mai precise. Impactul major va fi în domeniul cercetării, producției și a tehnologiilor avansate. Quantum Computing va permite cercetătorilor să obțină rezultate mai rapide și mai precise și va permite producătorilor să livreze produse mai eficiente și mai sigure.


9. Metaversul

Este un an interesant pentru industria Mediaverse. Pe masură ce tehnologia avansează și noi oportunități se deschid, Metaverse devine un mediu în care oamenii își pot impărtași experiente unice si conectate. Metaverse a devenit un loc virtual în care oamenii se pot conecta și interactiona cu ceilalti, inclusiv prin intermediul jocurilor și social media. Utilizatorii pot experimenta lumi virtuale create de către alte persoane sau chiar să creeze și să exploreze lumi proprii. De asemenea, oamenii își pot impărtăși propriile creații și pot construi lumi virtuale în care să trăiască și să interacționeze cu alti oameni. Aceste lumi virtuale sunt create folosind software avansat, grafică 3D și alte tehnologii care fac din Metaverse un mediu interactiv si realist. Cu toate acestea, Metaverse este, de asemenea, un mediu sigur și securizat, în care utilizatorii se pot bucura de libertatea de a interactiona fără a se simti amenintati. Metaverse este acum un mediu în care oamenii se pot conecta si interactiona unii cu altii, indiferent de locație.

Anul 2023 va fi un an cu tehnologii avansate. Se vor dezvolta noi tehnologii care vor schimba modul în care oamenii interacționează, lucrează și trăiesc. Se anticipează că se vor dezvolta avansări în domeniul computerelor, al robotilor, al inteligenței artificiale și al conectivității. Tehnologiile care se dezvoltă continuu fac viața mai ușoară, mai productivă și mai conectată.


VIVA Telecom – soluții integrate IT&C


VIVA Telecom oferă cele mai bune condiții pentru funcționalitatea la nivel înalt a proprietății tale IT. Găzduind-o, înțelegem responsabilitatea de a asigura costuri lunare și anuale reduse, previzibile. De asemenea oferim securitate, asistență 24/7, întreținere și conectivitate pentru un timp de funcționare optim.


Prin soluțiile integrate de IT&C pe care le oferim clienților nostri, VIVA Telecom are toate resursele necesare pentru a-ți menține afacerea online permanent. Oferind astfel afacerii tale mai multă flexibilitate, eficiență și stabilitate.


30 views
bottom of page