top of page

Tot ce trebuie să știi despre printarea 3D

Ce este și cum funcționează printarea 3D?


Printarea 3D este un proces de fabricare aditivă, prin care sunt create obiecte 3D prin depunerea materialului strat cu strat. Poți printa 3D figurine, modele dentare, ghiduri chirurgicale, piese auto, matrițe, branțuri, proteze, materiale educaționale sau machete de arhitectură, piese de mobilier sau bijuterii etc. De fapt, unul dintre marile avantaje ale printării 3D este că tehnologia poate fi folosită pentru a printa orice tip de obiect, oricât de complex sau complicat ar fi acesta. Există soluții pentru orice utilitate și pentru orice volum de producție, indiferent că vorbim despre producție la scară mica, medie sau industrială.


Pe piață există imprimante 3D care folosesc diverse tehnologii:

  • FDM/FFF pentru imprimantele care folosesc un extruder pentru a topi filamentele si a depune materialul, strat cu strat;

  • DLP/UV LCD/MSLA/SLA pentru imprimantele care printează cu rășini. Acest tip de imprimare 3D se realizează la rezoluție mare și este folosită în tehnica dentară, pentru bijuterii sau figurine.

  • SLS, adică Selective Laser Sintering, pentru imprimantele cu laser. Aceste imprimante folosesc un laser pentru a topi pudra de nylon si a construi, strat cu strat, obiectele.

  • SLM, Selective Laser Melting, similar SLS. Diferența dintre SLS și SLM este că în SLM, materialul sub formă de pulbere este topit, nu sinterizat. Laserul de mare putere folosit la imprimantele 3D SLM fuzionează particulele de pulbere împreună pentru a forma obiectul solid.

  • EBM. Acest proces de imprimare 3D se bazează pe același principiu ca și tehnologia de fabricație aditivă SLM: un material sub formă de pulbere (de obicei metal sau aliaje) este solidificat într-un obiect 3D prin energie. În acest, caz energia generată de un fascicul de electroni.

În funcție de tehnologia folosită și de tipul de imprimantă 3D, aceasta poate printa cu plastic sau metal sub forma de filament, rășină sau pulbere. Varietatea filamentelor este una extrem mare, atât din punct de vedere al materialelor (PLA, PETG, ABS, Nylon, Nylon+CF etc), cât și din punct de vedere al culorilor și al texturilor disponibile. De exemplu, există filamente care imită marmura, lemnul (conțin chiar fibre de lemn), metalul, ceramica etc.


FDM/FFF, cea mai des întâlnită tehnologie, folosește filamentul, care poate fi de mai multe tipuri. De la cel mai uzual plastic, PLA/PETG, până la materiale folosite pentru aplicații tehnice precum Nylon, Polycarbonat, ABS, Polipropilenă și multe altele.


Diferența între filamente se face în funcție de specificațiile tehnice ale fiecărui material. De exemplu, în funcție de temperatura maximă până la care rezistă, cât rezistă la tracțiune, dacă filamentul rezistă la chimicale și, mai ales, care chimicale etc. În plus, fiecare material are un anumit interval de temperatură pentru extrudare în timpul procesului de printare 3D, așa că sfatul nostru este să analizezi fișa tehnică a materialului pentru a vedea cum se potrivește cu nevoile proiectului tău sau să apelezi la specialiști pentru consultanță.



De ce am nevoie pentru a printa 3D?


Pentru a printa un obiect 3D, ai nevoie de o imprimantă 3D, de consumabile pentru imprimantă (filament sau rășină), de accesorii pentru post-procesare sau pentru mentenanță, precum o stație de spălare sau pungi vacuum pentru păstrarea filamentelor, și nu în ultimul rând, de răbdare pentru a înțelege tehnologia printării 3D.


Pe lângă acestea, vei avea nevoie și de software-ul necesar utilizării unei imprimante 3D și care se numește slicer. Principalele tipuri de slicer sunt Cura, un software open source (poate fi folosit pe mai multe modele de imprimante), Simplify 3D, un slicer pentru care vei avea nevoie de licență, Slic3r, Slicer sau orice alt soft recomandat de producătorul modelului tău de imprimantă 3D. Există mai multe site-uri de unde poți descărca fișiere 3D cu diferite modele realizate de profesioniști și pasionați, atât gratuit cât și contra-cost: myminifactory.com, cults3d.com sau printables.com.


Poți printa 3D aproape orice. Datorită gamei variate de materiale pe care o imprimantă 3D le poate folosi și datorită aplicabilității sale aproape nelimitate, printarea 3D se potrivește în foarte multe domenii, indiferent că vorbim despre producție, prototipare sau servicii. De la domeniul auto până la cel medical, de la alimentar și bijuterii la arhitectură și construcții, printarea 3D deservește nevoile de producție din aproape orice industrie.


Nu poți printa 3D materiale naturale inflamabile, precum hârtia, lemnul sau fibre textile (temperatura din procesul de extrudare este foarte ridicată, iar aceste materiale iau foc), materiale naturale dure, precum piatra, anumite metale, precum aur sau argint, obiecte foarte mari care ar trebui printate dintr-o bucată, precum o casă sau un avion și nici orice contravine legilor din țara în care te afli, precum arme și muniție sau obiecte patentate ori pentru care nu deții licența proiectului.



Cât durează și cât mă costă să printez 3D?


Durata procesului de printare 3D variază în funcție de complexitatea modelului, de setările pe care utilizatorul le face și de viteza maximă recomandată de printare a materialului utilizat. În funcție de toate acestea, printarea unui obiect 3D poate dura de la 20 minute până la câteva zile dacă vorbim, de exemplu, despre printarea unui manechin sau a unui alt obiect de dimensiuni mari.


În ceea ce privește costurile, unul dintre avantajele imprimării 3D este că te ajută să eviți risipa de material. În același timp, poți decide și care este procentul de umplere a piesei. Nu mereu vei folosi o umplere în procent de 100%, ceea ce înseamnă ca poți folosi doar câteva grame de material pentru realizarea unui obiect printat 3D. Astfel, costurile cu materia primă sunt mici și se pot calcula în doar 3 pași:


1. Folosește slicer-ul pentru a afla câte grame de filament se vor folosi pentru printarea

3D a piesei tale.

2. Împarte costul de achiziție a filamentului la gramajul acestuia și vei afla costurile

presupuse de material.

3. Adaugă apoi costurile tale interne, precum costurile presupuse de curent, ambalaj

sau alte servicii conexe, cum ar fi cele de proiectare.



Unde găsesc tot ce am nevoie pentru printarea 3D?


La 3D inbox reunim profesioniștii și pasionații de tehnologia imprimării 3D și de libertatea pe care o oferă, iar pentru asta construim, strat cu strat, un ecosistem de produse, servicii și beneficii care te are întotdeauna în centru pe tine, clientul, și experiența ta de cumpărare.


Pe www.3Dinbox.ro, sau în noul showroom pe care l-am deschis pe Șos. București-Târgoviște 219, Mogoșoaia, Ilfov, poți alege dintr-o gamă variată de imprimante 3D și accesorii, filamente și rășini, și chiar servicii de printare 3D. Avem disponibile peste 1,000 de produse în stoc sau la comandă, de la 24 de producători de imprimante 3D și 35 de producători de consumabile, printre care Creality, Anycubic, Raise 3D sau Snapmaker.


Dar dincolo de produse și servicii, suntem noi, o echipă tânără și pasionată, gata să te ajute cu orice ai nevoie, de la asistență în alegerea imprimantei sau a consumabilelor, până la răspunsuri privind posibile probleme sau erori pe care le-ai putea întâmpina în utilizarea imprimantei tale 3D. Ne place la nebunie ceea ce facem, așa că avem răbdarea necesară pentru a te ajuta să înțelegi și să folosești corect această tehnologie.

186 views
bottom of page