top of page

Orcam MyEye – our vision - empowering people



Despre Orcam, Orcam în România


Cu toții am auzit de sistemele de frânare automate montate pe mai toate autoturismele din zilele noastre și mai nou de inovațiile pe parte de condus autonom. Producătorul israelian de renume mondial în acest domeniu, compania Mobileye, vine acum cu o soluție inovatoare pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau de citire și le oferă o nouă șansă la o viață normală: este vorba despre un dispozitiv minuscul, atașat magnetic de rama oricăror ochelari, care funcționează fără accesarea vreunei aplicații de pe internet, doar prin simpla orientare a privirii utilizatorului sau prin indicarea cu mâna a unor comenzi simple, citind acestuia ceea ce “vede”: text tipărit de pe orice suprafață, (digitală sau hârtie), ora exactă fără a avea un ceas, culorile, bancnotele, precum și numele persoanelor ale căror fețe le memorează.


Tehnologia înalt inovatoare a vederii artificiale este adusă astfel în slujba celor care au nevoie de asistență pentru viața de zi cu zi - lansat în 2015 sub numele OrCam MyEye 1.0, dispozitivul este acum accesibil și vorbitorilor de limba română deja sub forma unei versiuni semnificativ îmbunătățite, OrCam MyEye 2.0.

Pentru beneficiarii echipamentului, noile versiuni vor fi disponibile gratuit timp de 5 ani, doar prin accesarea unui link, garanția oferită de producator este de 24luni.


Echipa OrCam Romania a dezvoltat un serviciu special atât de instruire personalizată odată cu predarea dispozitivului cât și de suport pentru perioada de învățare post-achiziție, dar și pentru depunerea documentației în vederea obținerii GRATUITE a acestuia din fonduri europene, program disponibil până în 2023.


Call center: 0365-455.595 este numarul special dedicat tuturor celor care doresc informații și îndrumare.


Despre OrCam MyEye


Descriere fizică

OrCam MyEye este de mărimea degetului mare, 22 grame, funcționeaza total offline, internetul este necesar doar in cazul actualizării automate a noilor versiuni.

Se fixează pe rama oricăror ochelari, cu o montură magnetică, pe lateral cu camera îndreptată frontal; montura magnetică se poate atașa oricăror perechi de ochelari, kitul de bază conține 2 monturi suplimentare față de perechea de ochelari din dotare care au deja montura fixată. Dispozitivul are posibilitatea de a se fixa cu un lenyard de protecție.


(video unboxing - https://youtu.be/Ttc4tyQl-pw)


Mod de funcționare

Setările sunt de la total automat la total manual sau mixt.

Setările automate declanșează camera video la intervale presetate ( 3-6-10secunde).

Setările manuale presupun atingerea barei tactile de pe partea laterală exterioară, prin atingere de tip TAP, dublu TAP sau culisare față/spate, fiecare dintre ele având rol diferit, in funcție de momentul realizării și numărul de bătăi.


Dispozitivul reacționează și folosind gesturi specifice cu mâna, identificând mișcarea degetelor, a palmei și a brațului.

Există posibilitea de a conecta caști bluetooth (OrCam earphones) acestea făcând parte din accesorii, împreună cu bateria externă (OrCam MyCharger).


Modul de comunicare al dispozitivului este prin semnale sonore și mesaje sunt vocale, atât pentru comenzi cât și pentru toate setările.

Durata unei încărcări este de 40minute, adaptor magnetic foarte ușor de folosit iar autonomia de aproximativ 90minute. Cu ajutorul bateriei externe durata de folosință este de 5-6 ore.

OrCam anunță în permanență nivelul de baterie.


Conținut kit: ochelari cu lentile fără dioptrii cu montură magnetică, 2 adaptoare suplimentare pentru incărcare magnetică, 2 perechi suplimentare de monturi magnetice, încărcator, dispozitiv, etui, lanyard, manual de utilizare.

OrCam este prevăzut cu leduri frontale pt suplimentarea luminii, în condiții de lumină insuficientă.


Operarea dispozitivului - închidere/deschidere/suspendare - se face de pe un singur buton, prin mișcări de lungime diferită ca timp ( 1secunda- 3secunde), inclusiv accesarea meniului - apasare simultană buton/bandă tactilă, iar parcurgerea acestuia este o succesiune de culisări pe banda tactilă și TAP simplu/dublu, ca răspuns la mesajele vocale emise de dispozitiv.

Setarea orei exacte, conectarea căștilor, setarea credențialelor de wifi necesare pentru versiunile update se realizează din meniu, intuitiv si foarte rapid.


FUNCȚII DE BAZĂ



OrCam MyEye folosește in Romania ca limbă a sistemului atât limba română, cât și franceză, engleză, italiană, acestea fiind și limbile in care citește textele. Combinația limbilor din fiecare tara este formată din limba oficială plus primele 3 limbi cele mai folosite. În Romania este disponibilă inclusiv limba maghiară.


1. Citirea

Se poate realiza de pe orice suprafață, tipărită sau digitală, de la 10cm la 10-15m, in funcție de dimensiunea caracterului, spre exemplu de la 25cm caracter de 12.

CITIRE MANUALĂ

Se poate realiza pentru tot textul expus cu o deschidere de 180grade în fața noastră prin atingerea benzii tactile și capturarea integrală a informației text, se poate restrânge citirea cu 3 randuri deasupra degetului arătător cu care vom indica punctul din care dorim sa porneasca citirea, se poate indica pagina stânga sau dreapta.

Prin indicarea cu degetul a suprafeței de citit, aparatul realizeaza o captura FOTO a paginii și redă în difuzor textul ( linie dreaptă de la nas spre suprafața de citit,NU centrat pe camera)

Oprire citire -se realizează fie la terminarea transpunerii textului fotografiat, și pe parcurs întrerupt manual de câtre utilizator cu un gest cu mîna ridicată cu cele 5 degete în gest de ,,STOP,,, sau prin TAP odată pe banda tactilă.


CITIRE AUTOMATĂ

Declanșarea camerei se va face automat, la un interval de secunde presetat, dispozitivul citește orice suprafață asupra căreia utilizatorul stă cu privirea îndreptată timpul presetat.


OPȚIUNI PRIVIND CITIREA.

dispozitivul funcționează în limbile română, engleză, franceză, dar și opțiunea maghiară, engleză, germană.

Se pot seta: volumul de citire ( de la 1 la 10), numărul de cuvinte pe minut(80 la 300), limba de citire prestabilită sau detecție automată.

Acțiuni în timpul citirii: navigare în text înainte/înapoi, pauză în timpul citirii și reluarea din punctul de pauză ( dublu TAP pe banda tactilă pentru ambele operațiuni)


OBSERVAȚIE.

Odată ce informația este parcursă până la final, dispozitivul va semnaliza sonor terminarea textului parcurs, moment in care informația este ștearsă din dispozitiv, nu este stocată, oferind siguranță din punct de vedere al protecției datelor citite.

Informația audio poate fii transpusă și prin căști bluetooth.


2. Recunoașterea facială

Există 3 niveluri de recunoaștere facială – manual, automat și complet automat. Fețele persoanelor din jur se vor afișa fie doar la comanda prin TAP pe banda tactilă, fie automat la un interval presetat.

Identificarea se face în funcție de vârstă/sex/număr ca un tânăr/ă, o femeie/un bărbat, un copil, diferențiind trăsăturile faciale.

OrCam identifică persoanele din jur, până la o distanța de 3 m, putând memora și salva fața și numele atașat, ca apoi să redea pâna la 100 de nume memorate, la fiecare ,,întâlnire,, cu acestea. Memorarea este o operațiune unică de 45secunde în care dispozitivul capturează fotografii succesive persoanei din față, urmând ca la final să asocieze prin înregistrare vocală un nume asociat imaginilor memorate.

Bibiloteca de fețe se poate accesa din meniu și sterge oricând una sau mai multe din fețele memorate anterior.

Intervalul de repetare al fețelor întâlnite poate fi setat de la 3 secunde la 30 secunde ca frecvență, sau afișare doar manuală prin atingerea benzii tactile.


3. Recunoașterea produselor

Similar acțiunii de momorare facială, produsele se pot memora prin pozarea fețelor acestora. Se rotește produsul, scanându-se cel puțin 3 fețe, de cel puțin 2 ori fiecare (până la 40 produse se pot memora, la fel, ulterior șterge din biblioteca de produse).


4. Recunoasterea bacnotelor

Lei,euro, dolari prin simpla poziționare a bancnotei in fața dispozitivului și menținerea 1-2 secunde.


5. Recunoasterea culorilor

Dispozitivul recunoaște gestul de indicare similar citirii restrânse, doar că de această dată degetul se menține timp de 2-3 secunde pe suprafața a cărei culoare se dorește identificată, până un semnal sonor specific declanșează camera și ne indică preluarea informației și apoi redarea ei audio.



Observație. Comutarea limbii sistemului la engleză permite comunicarea cu dispozitivul prin comenzi vocale: accesare meniu, conectare caști, enunțare oră, bancnotă, etc.


Modul de funcționare, setările precum și comenzile vocale sunt redate video și audio in limbă romană în secțiunea Asistență utilizator a site-ului OrCam Romania - https://www.orcam.com/ro/online-tutorials/


Sute de utilizatori din Romania, de la 14 la 86 de ani, total nevăzatori sau cu deficientele de vedere (sindrom Stargardt, dislexie) se bucură de independența oferită de OrCam - https://www.orcam.com/ro/blog/



Q&A

Cum citește o carte? - Se preiau ambele pagini, citirea pornește de pe pagina stângă sus și se termină pe drepta jos.

Cum se conectează/deconectează căștile OrCam? – Prin selectarea din meniul conectivitate o singură dată a caștilor, apoi prin simpla pornire/oprire.

Ce se intamplă dacă în text există imagini? – OrCam omite imaginile emitând mesaje vocale ce indică spațiu în citire.

Ce se întâmplă dacă în față avem și o persoană și un text? – OrCam va identifica în primul rand persoanele, apoi va continua citirea textului.

Citește texte scrise de mână? – OrCam identifică doar textele tiparite cu caractere standardizate internațional.

Cât din valoarea dispozitivului este finanțată de proiect? -100%

Citește în întuneric?- OrCam are două leduri ce sumplimentează deficitul de lumină, dar nu înlocuiesc complet lumina.

Cât ține bateria? – Aproximativ 90-100minute, și până la 6 ore folosind bateria specială OrCam MyCharger.

OrCam traduce textele? – Nu, nu traduce, folosește vocea sintetizator specifică limbii în care este tipărit textul.


Cum poti obține OrCam MyEye?


OrCam MyEye este dinsponibil în Romînia la prețul de 23.000lei, posibilitate de achiziție in rate direct la producător, demonstrații fizice gratuite, precum și posibilitate de testare la domiciliu.


Beneficiari pentru obținerea GRATUITĂ a dispozitivului


Acreditat din punct de vedere medical și în țara noastră, OrCam MyEye este furnizor agreat în Proiectul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

Statul român prin Autoritatea Națională pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități oferă vouchere persoanelor cu vârsta între 18-64 ani, care dețin un certificat de încadrare in grad de handicap, dar care mai au capacitate de muncă, deci se pot reîncadra. - obiectivul programului: reintegrarea persoanelor cu dizabilitati in munca cu ajutorul tehnologiei asistive. Programul este disponibil tuturor dizabilitatilor, sunt oferite 7000 de vouchere a 23.000lei, termen program iunie 2023, vouchere distribuite la final de 2021-544 din care 155 pentru Orcam.

Din cei 23 de furnizori acreditați in program pentru toate dizabilitățile, Orcam este singurul furnizor pentru handicapul de vedere.

Programul este accesat de Ministerul Muncii din fonduri europene, Axa Capital Uman.


Despre program atât pe site ANPD cât și pe site OrCam:


Mecanism program

Elibigilitate: persoane 18-64 ani, cu certificat de încadrare în grad de handicap, capacitate de muncă păstrată , venituri sub 500lei (se exclude indemnizația de handicap), sunt în căutarea unui loc de muncă ( elevi, studenți, șomeri).


Primul pas este ca beneficiarul să se înregistreze la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă din localitatea de domiciliu, drept persoană care dorește să beneficieze de măsuri active de stimulare a ocupării forței de muncă.


Agentul AJOFM va evalua competențele profesionale și capacitatea de muncă (corelare certificatul de încadrare în grad de handicap și actele de studiu/ calificare) și va intocmi un plan individual (un document, format prevăzut prin lege, care va conține măsurile de informare și/sau formare profesională). De asemenea, va suprapune profilul peste cel al angajatorilor care au anunțat existența de locuri de muncă și va efectua medierea unui loc de muncă.

In urma procedurii de înregistrare la AJOFM, următoarele documente vor fi completate și vor fi înmânate, spre a servi mai departe in Dosarul de depus la DGASPC. Finanțarea in proiect 100% pentru beneficiar fără parte de cofinanțare, eliberarea voucherelor de face de catre ANPD.



Echipa OrCam Romania a dezvoltat un serviciu special atât de instruire personalizată odată cu predarea dispozitivului cât și de suport pentru perioada de învățare post-achiziție, dar și pentru depunerea documentației în vederea obținerii GRATUITE a acestuia din fonduri europene, program disponibil până în 2023.






171 views
bottom of page