top of page

ERP vs. CRM: Care este diferența?



Soluțiile ERP și CRM sunt cele mai utilizate aplicații de business, atât de către companiile mari, cât și de întreprinderile mijlocii și mici. În cazul în care ai dorit implementarea unor soluții software pentru digitalizarea companiei tale, cu siguranță la un moment dat ai avut de ales între cele două aplicații. Ambele te ajută să îți eficientizezi operațiunile și să îți crești productivitatea și veniturile. Care sunt însă diferențele dintre un ERP și un CRM?


Ce este un ERP?


Aplicațiile ERP sunt utilizate pentru gestionarea tuturor operațiunilor, de la cele financiare, până la managementul stocurilor și distribuție, într-o singură platformă, cu scopul de a optimiza procesele de lucru și de a crește productivitatea. De asemenea, un ERP permite controlul costurilor mult mai eficient, iar capabilitățile avansate de raportare te ajută să obții o imagine de ansamblu asupra tuturor proceselor operaționale, în orice moment.


Ce este un CRM?


Principala funcție a unei aplicații CRM este de a gestiona toate informațiile despre clienții mult mai ușor și mai eficient, astfel încât procesele să fie îmbunătățite. Un CRM îți oferă posibilitatea să desfășori acțiuni de vânzare și marketing mult mai targetat, să descoperi preferințele și nevoile clienților tăi și, în final, să îți crești vânzările și profitabilitatea pe termen lung.



Care sunt deosebirile dintre cele două aplicații?


1. Un ERP permite gestiunea tuturor operațiunilor, iar un CRM permite gestionarea clienților și a activității de vânzări


Companiile pot utiliza atât o soluție ERP, cât și o aplicație CRM. Diferența fundamentală dintre cele două este că un ERP este mult mai complex și permite gestiunea financiară și operațională la nivelul întregii companii, iar un CRM este conceput pentru operațiunile de vânzare și relații cu clienții. Spre deosebire de aplicațiile ERP, soluțiile CRM au fost dezvoltate pentru eficientizarea activității de vânzari, marketing și a relațiilor cu clienții.


2. Un ERP poate integra un CRM, însă nu și vice-versa


Există sisteme ERP care includ și modulul CRM, însă aplicațiile de customer relationship management nu permit integrarea funcționalităților ERP. Pentru a decide care este cea mai potrivită aplicație, trebuie să analizezi nevoile companiei tale astfel încât să determini dacă ai nevoie o aplicație ERP sau de un CRM.


3. Un ERP te ajută să îți optimizezi costurile, un CRM să îți maximizezi veniturile


Scopul utilizării unei aplicații ERP sau CRM este același: optimizarea proceselor de business și creșterea profitabilității. Cu toate acestea, modul în care fiecare aplicație ajută la indeplinirea acestor obiective este diferit. Un sistem ERP permite reducerea costurilor prin eficientizarea operațiunilor și a resurselor necesare pentru desfășurarea anumitor procese, iar un sistem CRM susține activitatea de vânzări pentru creșterea portofoliului de clienți și a profitului.


4. Un ERP facilitează colaborarea dintre toate departamentele, un CRM este potrivit pentru colaborarea dintre departamentele de vânzări și marketing


Dacă în compania ta întreaga activitate interdepartamentală este strâns legată și ai nevoie de acces în timp real la toate informațiile pentru buna desfășurare a operațiunilor, o soluție ERP este exact ce ai nevoie. În schimb, un CRM este potrivit dacă obiectivul tău este de a-ți eficientiza colaborarea dintre departamentele de marketing și vânzări și de a-ți îmbunătăți relația cu clienții.


Atât aplicațiile ERP, cât și CRM sunt instrumente puternice pentru optimizarea costurilor. Cu toate acestea, utilitatea lor este diferită. Un ERP este o soluție completă și integrează funcționalități ce te vor ajuta să îți gestionezi întreaga activitate dintr-o singură aplicație, iar un CRM se axează mai mult asupra eficientizării activității de vânzari și marketing. De asemenea, costul unei soluții ERP este deseori mai mare decât costul unei aplicații CRM, astfel încât trebuie să iei în considerare și investiția în soluții software pe care ești dispus să o faci, atunci când alegi una din cele două aplicații.


Fie că ai nevoie de un sistem ERP sau de un CRM, SoftOne îți oferă soluții de ultimă generație în Cloud, care te vor ajuta să îți atingi toate obiectivele. Aplicațiile noastre pot fi customizate în funcție de nevoile companiei tale și îți oferă maximum de disponibilitate și securitate, fără a necesita investiții suplimentare în software, licențe de baze de date sau hardware. Descoperă mai multe despre Soft1 Cloud ERP și Soft1 Cloud CRM sau descarcă demo gratuit!




65 views
bottom of page