top of page

ECDL 3D Printing – Prima certificare internațională pentru competențe de 3D design & printing




Cu tehnologii apărute pentru prima dată în anii 80, piața de imprimare 3D a cunoscut în ultimii ani o creștere fabuloasă.

Principalele industrii în care astăzi imprimantele 3D aduc valoare adăugată sunt: arhitectura (machete), medicina dentară (mulaje, branule, etc.), medicina ortopedică (proteze), electronică (rame, carcase, etc.), industria constructoare de mașini (piese de șasiu, piese de bord, cabluri electrice, etc.), industria aviatică și de apărare (piese funcționale și prototipuri), publicitate (diverse concepte de produse de marketing) etc. Nu în ultimul rând, imprimarea 3D începe să își găsească loc și în industria alimentară unde momentan există imprimante 3D care folosesc zahărul sau ciocolata ca materie primă, însă Barilla a anunțat lansarea primei imprimante 3D pentru paste.


De asemenea imprimantele sunt disponibile și pentru utilizatorii casnici, care pot să-și creeze obiecte pe care să le folosească în proiecte personale (aeromodelism, accesorii vestimentare, recondiționarea unor obiecte vintage, etc)

Printre avantajele pe care le numără acest tip de fabricație, amintim:

• Reducerea timpului și a costurilor de fabricare a pieselor, prototipurilor și a ansamblurilor;

• Permite o libertate mult mai mare în design;

• Utilizatorii au posibilitatea de a construi direct ansambluri funcționale;

• Lanț mai scurt de aprovizionare;

• Posibilitatea de a construi obiecte cu forme geometrice complexe, etc.


Modelarea 3D va deveni la fel de răspândită ca meserie precum web design-ul. Așadar, oricine va ști 3D design va putea să ofere servicii în piață sau să fie mai ușor angajabil.

De asemenea, boom-ul imprimantelor 3D din următorii ani va crea o nouă meserie-tehnician imprimare 3D.

Nu în ultimul rând, orice inovație tehnologică lansează un nou val de companii pe piață, deci vor exista oportunități mai mari și la nivel antreprenorial.


ECDL / ICDL este cel mai răspândit standard global de certificare a competenţelor digitale, aplicat şi recunoscut în peste 100 de ţări de pe toate continentele lumii.

ECDL 3D Printing este unul dintre cele mai noi si inovative module de certificare din portofoliul ECDL Romania.


ECDL 3D Printing se adresează tuturor celor care doresc să obţină cunoștințe de bază în domeniul tehnologiilor de imprimare 3D și să își certifice competențele 3D Printing la standard internațional.

Modulul este potrivit și pentru persoanele care lucrează deja în acest domeniu și intenţionează să își certifice competențele de imprimare 3D existente.


Care sunt beneficiile Modulului ECDL 3D Printing?

- Oferă o introducere cuprinzătoare în competențele de bază de imprimare 3D. - Poate fi aplicat pe o serie de programe de modelare 3D, vendor independent sau freeware. - Certifică cele mai bune practici în utilizarea eficientă a unei aplicații de modelare 3D. - Oferă un nivel ridicat de cunoștințe, care îmbunătățește fundamentele personalului non-tehnic în imprimarea 3D. - Este dezvoltat pe feedback-ul primit de la utilizatori experimentați și experți în domeniu, asigurându-se relevanța și diversitatea conținutului. Programul ECDL certifică aptitudinile de utilizare a computerului şi a celor mai uzuale aplicaţii digitale, oferind o diversitate de module de la nivel start la nivel avansat, incluzând Computing, Digital Marketing sau 3D Printing. Candidaţii ECDL susţin teste pe modulele care sunt relevante pentru parcursul lor profesional sau academic, creându-şi Profiluri ECDL personalizate. Fie că eşti încă la şcoală, la universitate sau la job, ECDL îţi oferă competenţele de care ai nevoie pentru a reuşi.


TEHNOLOGIA REDEFINEŞTE LOCURILE DE MUNCĂ ÎNTR-UN RITM DIN CE ÎN CE MAI RAPID.

JOB-URILE DE ASTĂZI EVOLUEAZĂ ŞI UNELE NOI APAR. UN SINGUR LUCRU ESTE CERT: COMPETENŢELE DIGITALE RĂMÂN VITALE PENTRU FORŢA DE MUNCĂ.


Să ţii pasul cu ultimele tehnologii care se aplică în domeniul tău de lucru poate fi o provocare. ECDL este soluţia.


Prin reţeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel naţional şi prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obţine şi de a-şi certifica la standard internaţional şi pe un anumit nivel competenţele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul Permisului ECDL.


Profilurile ECDL pot fi accesate prin intermediul Centrelor de Testate Acreditate ECDL din România.

Detalii pe www.ecdl.ro sau la 3dprinting@ecdl.ro .


69 views
bottom of page