top of page

O zi cu smart home - un scenariu realizabil



Ceea ce poate părea desprins dintr-un film fantasy începe să devină realitatea zilelor noastre. Tehnologia a început să ne permită să ne înzestrăm locuințele cu inteligență artificială, astfel încât să ne facem viața mai simplă/ O locuință inteligentă și setată corect te poate ajuta în foarte multe moduri. Pentru a-ți exemplifica cel mai simplu, am să te rog să te transpui în corpul și mintea personajului a cărui zi o voi descrie în cele ce urmează.



Dimineața cu smart home

Ora 7:00, deschizi ochii pentru că a răsărit soarele si jaluzelele inteligente au început să se ridice, lăsând lumina să pătrundă în locuință. Sună și alarma iar TV-ul pornește în living pe canalul de știri. Din bucătărie miroase deja a cafea pentru că priza inteligentă ți-a pornit cafetiera. Ajungi în baie, senzorul de mișcare te sesizează iar asistentul vocal îți spune cum este vremea astăzi și în ce stadiu se află traficul spre job. Temperatura începe să crească, iar aerul condiționat pornește pentru a o menține sub control. Decizi ca mai degraba deschizi o fereastră și ii ceri asta asistentului virtual prin voce. Sistemul este pre-setat ca atunci când o fereastră este deschisă, sistemul de climatizare trebuie oprit și îți oprește aerul condiționat în timp ce fereastra încă se deschide. Foarte curând dupa ce ai deschis fereastra, scade radical umiditatea din locuință iar umidificatorul este pornit de către priza inteligentă care primește comanda automat după ce umiditatea scade sub 40% (umiditate minimă optimă pentru interiorul unei locuințe). Ești gata, ieși pe ușă iar aceasta se securizează automat. Ajungi în parcare iar sistemul știe deja că ai părăsit locuința și întră în modul de hibernare. Așa că închide ferestrele, climatizarea, TV-urile, sistemul audio și orice lumină sau echipament ai uitat cumva în priză și nu ar fi trebuit. În toată această perioada timpul a fost doar pentru tine. N-ai facut decât să ceri deschiderea ferestrelor la un moment dat.


Ce face casa ta cât ești plecat?


Peste zi, în caz că cineva ți-ar forța ușa, sistemul ar porni alarma, te-ar notifica și ar putea alerta sistemul 112 (într-un viitor apropiat și în România). Dacă o conductă de apă ar ceda la baie sau bucătărie, sistemul va ști prin electrovalva să oprească apa de la intrarea în apartament și te va notifica instant, chiar dacă pagubele ar fi imposibile. Dacă locuiești la casă, orice mișcare suspectă în curte ar declanșa alarma și te-ar notifica pe telefon. Ai sta fără nicio grijă, pentru că sistemul are grija de locuința ta.



Cum te primește înapoi locuința ta smart?

Peste zi a fost caniculă. Pleci de la birou și te apropii deja spre casă. GPS-ul integrat în aplicația de smart home detectează că te apropii de locuință și pornește sistemul de climatizare pentru ca atunci când vei fi ajuns acasă, temperatura optimă să fi fost deja atinsă. Ajungi, așadar, în fața ușii care se descuie automat. Intri și găsești aprinsă o lumină ambientală, setată pe o intensitate de 40% astfel încât să nu interacționeze negativ cu ritmul circadian. Sistemul audio este pornit în surdină cu un playlist liniștitor. Aerul este plăcut, nici prea rece, nici prea cald. Pentru că deja temperatura de afară este cu 5 grade mai mică decât cea din interior, sistemul îți deschide ferestrele pentru aerisire. Casa este curată, pentru că peste zi, imediat ce ai plecat, sistemul a notificat robotul aspirator care s-a ocupat să îți aspire toată locuința, apoi a notificat mopul robot care a finalizat curățenia spălând pardoseala. Îi ceri asistentului virtual să-ți pregătească o baie fierbinte și va lăsa apa să curgă în cadă atât cât a fost presetat. După baie, pentru că nivelul de aburi din baie este peste 70%, sistemul va permite acestora să iasă din camera prin deschiderea ferestrei, până ce procentul se stabilizează la 40%. Acum ai de ales, citești o carte înainte de somn sau îi ceri asistentului virtual să-ți pornească Netflix. Orice ai alege, atunci când te culci, nu uita să-i urezi "Noapte bună" asistentului virtual. Atunci va ști că trebuie să verifice că nu ai uitat vreo lumină aprinsă sau alt echipament iar ușa de la intrare este închisă. Vei putea dormi liniștit. Dacă peste noapte te trezești pentru că ți se face sete, atunci când vei coborî din pat senzorii vor aprinde lumina ambientală astfel încât să nu te accidentezi. Nu vei apuca să adormi că

lumina se va fi stins deja.


Ficțiune sau realitate?


Scenariul de mai sus nu este un film SF, este o realitate posibilă. Tehnologia există și poate transpune în realitate această poveste. Este nevoie doar de apetit pentru tehnologizare în viața personală, un oarecare buget, și o discuție foarte detaliată cu un profesionist care va seta corespunzător sistemul pentru tine. Investiția într-o soluție smart home pornește de la un minim de 200 euro și poate ajunge la câteva mii, în funcție de complexitate. Partea bună este că nu lucrăm cu echipamente interconectate prin cabluri, așadar deranjul este minim spre inexistent. Voi detalia subiectul interconectivității și motivele pentru care am ales varianta wireless într-un post ulterior.

23 views
bottom of page