top of page

Mai există termen de comparație în 2023 între scuterele convenționale și cele electrice?


Scuterele convenționale au fost un mod popular de transport timp de zeci de ani și din motive întemeiate, iar răspunsul la întrebarea articolului ar trebui să ne arate dacă tendințele trecutului satisfac nevoile consumatorilor moderni.


Tehnologia avansează chiar în timp ce digerăm acest articol și este foarte posibil ca într-un colț de lume, în urmă cu câteva momente să se fi depășit o nouă barieră în ceea ce privește specificațiile tehnice ale scuterelor moderne. Dacă în urmă cu o decadă priveam aceste autovehicule doar prin prisma necesității de deplasare la un cost mai redus față de autoturisme, ei bine, astăzi suntem puși în fața unor nevoi avansate.


Atunci când alegem un scuter, căutăm să acoperim o nevoie clară, ce poate fi definită de mișcarea urbană, distracție sau acoperirea unei zone logistice de la nivelul business-ului. Plecăm astfel la drum cu un scop clar și vom vedea pe parcurs cum se diferențiază tendințele trecutului de cele actuale. Primul lucru pe care dorim să îl acoperim este cu siguranță nevoia de mobilitate în oricare din scenariile prezentate, acolo unde diferența majoră este redată de agilitate, confort și poluarea mediului înconjurător. Scuterele convenționale tind să fie mai mari, mai greoaie și mai puternice decât cele electrice. In plus, pentru ca acestea sunt dotate cu motor cu ardere interna, unele componente se pot încălzi si pot provoca anumite incidente. De cealaltă parte, modelele electrice sunt în general mai ușoare și mai agile, ceea ce le poate face mai ușor de manevrat în spații înguste, precum mobilitatea prin aglomerația urbană. De asemenea, tind să aibă un design mai compact, ceea ce le poate face mai ușor de depozitat și transportat.


Din punct de vedere al nivelului de zgomot, scuterele electrice sunt mult mai silențioase decât modelele clasice, ceea ce poate fi un factor semnificativ pentru persoanele care doresc să evite deranjarea altora sau care locuiesc în zone cu restricții de zgomot. În adiție acestea sunt mult mai ecologice decât scuterele pe benzină, producând zero emisii și contribuind la reducerea poluării aerului din oraș.


Extindem analiza subiectului prin abordarea unui mit al diferențelor dintre scuterele convenționale și cele electrice, care ne spune că: ,,Scuterele pe benzină au o autonomie mai mare decât scuterele electrice, ceea ce înseamnă că putem călători mai departe cu un singur rezervor de benzină decât cu o singură încărcare a unui scuter electric”. Dacă ar fi să privim în urmă cu 10 ani, realitatea este cea descrisă, însă societatea modernă a devansat în realitate de foarte mult timp acest mit. Avem în acest sens exemplul perfect redat de ultimele modele lansate ale brand-ului AIMA care au autonomii de până la 160 kilometri cu o singură încărcare.


Spre exemplu, modelul Aima Tiger X6 creat special pentru jungla urbană oferă o autonomie de până la 120 kilometri cu o baterie de doar 28 Ah. Fără a ne specializa în ceea ce privește construcția și arhitectura scuterelor, ne putem imagina că avem nevoie de un timp îndelungat îndiferent de utilizare pentru a epuiza o astfel de baterie. Încărcarea acestora a avansat extrem de mult, fiind posibilă atingerea capacității maxime după numai 5 ore. In plus acest model ne confirmă că mobilitatea rapidă nu mai este un factor de diferențiere între scuterele convenționale și cele electrice. Un alt model ce se regăsește in portofoliul nostru de produse Aima Mine Plus are un design classic, asemănător cu scuterele convenționale ce oferă o mobilitate mai rapidă prin traficul urban.

Unul din cele mai căutate subiecte atunci când discutăm de această comparație face referire la diferențele de cost în ceea ce privește utilizarea și deținerea unui model de scuter. Trebuie menționat în acest sens că scuterele termice au mai multe piese în mișcare, care se pot uza în timp, dar au și un cadru și un șasiu mai puternice, care pot rezista la mai multă uzură. De partea opusă, cu mai puține piese în mișcare, scuterele electrice sunt în general mai ușor de reparat, iar piesele de schimb tind să fie mai puțin costisitoare. Este foarte important de punctat importanța unui furnizor local atunci când alegem un model de scuter, întocmai pentru a putea acoperi ulterior achiziției, toate nevoile într-un mod rapid și la un cost cât mai redus.


Nu în ultimul rând, zona de cost de încărcare devine o preocupare intensă a societății moderne, care trecută prin foarte multe zone de risc economic drept urmare a evenimentelor neplăcute din ultimii ani, caută soluții optime pentru deplasarea urbană atât pe plan individual, cât și în mediul de business. Electricitatea rămâne în continuare cea mai ieftina soluție de încărcare pe plan național la nivelul anului 2023, iar utilizarea soluțiilor moderne de producție electrică precum panourile solare, pot duce nivelul costurilor de utilizare a scuterelor moderne la praguri minime.


Fiecare persoană trebuie să își facă propria cercetare în ceea ce privește acoperirea nevoilor actuale și luarea celei mai bune decizii, pentru a-și crea o idee personală în ceea ce privește utilitatea scuterelor electrice. Însă întrebarea societății moderne rămâne aceeași pentru toți: Mai există termen de comparație în 2023 între scuterele convenționale și cele electrice?

30 views

Comments


bottom of page