top of page
Writer's pictureTech Week

Josh Linkner: „ Avem nevoie doar de tehnici, obiceiuri și mentalități mai bune”



Josh Linkner este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori și speakeri americani, autor de succes și, așa cum el însuși se prezintă, un adevărat creator de probleme. Josh crede cu tărie că toți oamenii au o capacitate creativă incredibilă, capacitate ce are misiunea de a debloca gândirea inventivă și a găsi întotdeauna o cale de rezolvare a tuturor problemelor. El studiază de peste 30 de ani creativitatea umană și se folosește de această ipoteză pentru a ajuta liderii, indivizii și comunitățile să crească.


Acesta este și autorul a patru bestsellere: Hacking Innovation, The Road to reinvention, Disciplined dreaming și Big little breakthroughs. Ultimele două dintre acestea au câștigat inclusiv titulatura de New York Times Bestsellers. Totodată, el fost desemnat de două ori Antreprenorul Anului de către Ernst & Young și a primit prestigiosul premiu United States Presidential Champion of Change, în timpul mandatului președintelui Barack Obama.


Josh Linkner va participa online, pe 18 mai, la Bucharest Tech Week 2021, în cadrul Innovation Summit. La București, Josh își va prezenta cea mai nouă carte și va explica cum presiunea de a genera idei mărețe nu face altceva decât să copleșească individul și să inhibe creativitatea. Soluția vine tocmai din exersarea zilnică a acestei gândiri creative pe care o au negreșit toți oamenii, creativitate ce naște idei mărunte ce conduc de fapt, în timp, la rezultate gigantice. Cum a ajuns un traficant de droguri să lanseze o companie de fitness de succes, sau cum a adus un simplu tatuaj o creștere de 30% a vizibilității unui restaurant, ori cum a reușit o asistentă medicală să aducă îmbunătățiri majore în tratarea anumitor probleme cardiace pentru care nici corporații uriașe nu au găsit soluții? Acestea sunt doar câteva exemple din studiile de caz pe care Josh Linkner le va prezenta la Bucharest Tech Week 2021. Festivalul se desfășoară online, pe platforma MyConnector, în perioada 18-23 mai. Mai multe detalii despre înscriere, găsiți aici www.techweek.ro.


Revista Cariere a avut plăcerea de a discuta cu Josh Linkner. Iată, mai jos interviul.


Sunteți de părere că toți oamenii au o capacitate creativă incredibilă, capacitate ce are misiunea de a debloca gândirea inventivă și a găsi întotdeauna o cale de rezolvare a tuturor problemelor. Cum se poate aplica această teorie în cazul comunităților, la locul de muncă?


De-a lungul timpului, creativitatea umană a fost forța ce a condus la cele mai importante progrese. În mediul complex, competitiv și provocator de astăzi, valorificarea gândirii inventive și rezolvarea creativă a problemelor ne poate ajuta să abordăm cele mai mari probleme și să profităm de cele mai mari oportunități.


Cum putem crește creativitatea într-o echipă? Care sunt instrumentele?


Vestea bună este că toți oamenii sunt creativi, deci nu sunt necesare schimbări de personal. Avem nevoie doar de tehnici, obiceiuri și mentalități mai bune. În noua mea carte, Big Little Breakthroughs, prezint cele opt mentalități esențiale pentru inovațiile zilnice și ofer un set de instrumente și tehnici care pot scoate rapid la iveală cele mai creative idei. De asemenea, pentru a vă bucura de rezultate durabile este esențial să vă construiți un sistem de obiceiuri, ritualuri și recompense, în jurul creativității.


Care sunt cele mai mari obstacole care blochează creativitatea și cum pot fi acestea evitate?


Cel mai mare obstacol ce blochează creativitatea este frica, nu talentul natural. Frica și creativitatea nu pot coexista, așa că trebuie să ne creăm un mediu în care să lăsăm să vină toate ideile. Odată stabilite condițiile de siguranță, creativitatea poate înflori.


Care este rolul liderului în dezvoltarea capacității creative a echipei? De fapt, cum putem alege un lider conform teoriei tale?


Liderii care recunosc că una dintre cele mai importante responsabilități ale lor este de a valorifica și a dezlănțui creativitatea deplină a fiecărui membru al echipei sunt cei care se bucură de cel mai mare succes. În acest scop, liderii trebuie să cultive condițiile ideale pentru a-și ajuta membrii echipei să prospere. Când liderii oferă condițiile optime, creativitatea poate înflori în mod natural.


Ce părere aveți despre lucrul de acasă? Influențează acest obicei creativitatea umană?


Poate avea atât un impact pozitiv, cât și un impact negativ. Pe de o parte, atunci când eliminăm distracțiile, putem să gândim mai profund, favorizând creativitatea. Pe de altă parte, când suntem izolați acasă, pierdem procesul de colaborare creativă. Adesea, cele mai bune idei sunt mai mult un proces de co-creare decât un lup singuratic. Odată revenit în siguranță la locul de muncă, recomand un amestec de timp individual de gândire profundă combinat cu sesiuni de rezolvare a problemelor în echipă (pe care le numesc Idea-Jamming).


Cum v-a influențat pandemia de Covid-19?


Pandemia mi-a oferit mult mai mult timp să lucrez la noua mea carte, Big Little Breakthroughs. Am investit peste 1000 de ore în cercetări și interviuri cu CEO-uri, miliardari, antreprenori celebri și inovatori de toate formele și dimensiunile. De asemenea, am descoperit multe categorii de oameni care își folosesc ingeniozitatea și resursele pentru a depăși provocările cu care ne-am confruntat în urma pandemiei.


Plănuiți să lansați o nouă carte? Ne puteți oferi câteva detalii? De asemenea, recomandați-ne, vă rog, cea mai potrivită dintre cărțile dvs., pentru profesioniștii HR.


În 20 aprilie 2021 tocmai mi-am lansat cea mai nouă carte- Big Little Breakthroughs: How Small, Everyday Innovations Drive Oversized Oversized Results. Recomand cu mâna pe inimă această carte pentru toți profesioniștii HR. Cartea oferă instrucțiuni specifice și deliberate pentru a valorifica și implementa creativitatea umană în toate organizațiile, stimulând creșterea și succesul, împreună cu implicarea și satisfacția angajaților. În plus, există povești despre modul în care liderii HR au folosit creativitatea pentru a recruta și reține persoane excepționale.

12 views0 comments

Yorumlar


bottom of page